Adrien Tirtiaux foto: Ben Creemers

De Delicate Revolutie #3: over kunst en duurzaam toerisme

Praktisch

Van sommige ontmoetingen zegt men dat er een voor en een na is, omdat ze je leven veranderen

Met De Delicate Revolutie zetten KAAP en De Republiek de tedere radicalisatie verder die ze vorig jaar samen ontketenden. 

In 2015 vond de eerste in een reeks van triennales plaats in Brugge; een inspirerend initiatief dat oorspronkelijk vertrok vanuit het idee ‘kunst en architectuur als citymarketing’. Een meerwaarde? Ongetwijfeld! Maar ze bleven niet vrij van kritiek. 

Wanneer we kunst- en cultuurinterventies in de publieke ruimte - zoals de triënnales, de warmste week, ….. - strategisch inzetten als stadspromotie en daarmee onze stad kortstondig injecteren met kunst, cultuur, beleving en een overvloed aan bezoekers, dan dringt de vraag zich op hoe we deze kunnen verduurzamen? 

Wat is de verantwoordelijkheid van een stad in het duurzaam maken en houden van de interactie tussen kunst en stad én tussen bewoner en bezoeker? En wat is de verantwoordelijkheid van een kunstenaar, niet enkel in het verduurzamen van zijn creatieproces, maar evenwel in de verduurzaming van de dialoog tussen zijn werk en de stad én de dialoog tussen zijn werk en de bezoeker/bewoner. 

We vragen het aan historicus Jan Dumolyn en kunstenaar en ingenieur-architect Adrien Tirtiaux die met zijn publieke installaties de toeschouwer dwingt te kijken naar thema’s als kapitalisme en duurzaamheid.
 

*De installatie ‘Under the carpet’ van Adrien Tirtiaux - Triënnale Brugge 2024. 

OVER DE DELICATE REVOLUTIE

De Delicate Revolutie is een salon over urgente, sociaal-maatschappelijke thema's in relatie tot de manier waarop wij onze levens verbeelden. Verwacht je aan een ontmoeting, een charged first date, tussen een geëngageerde artiest en een vakspecialist die elkaar voor de eerste maal ontmoeten. Moderator van deze driedelige reeks is columniste, feminist een radio KLARA stem Heleen Debruyne. 

 

PAY WHAT YOU CAN 

Voor deze activiteit bepaal je zelf hoeveel je kan betalen. Als je een hogere ticketprijs betaalt, dan maak je het mogelijk dat anderen minder betalen. 

Zo dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten en maken we kunst en cultuur toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. 

moderator
Heleen Debruyne